Κυριακή 6 Ιουλίου 2014

Ντοματοκεφτέδες

Τα Υλικά

3 μεγάλες ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
Τα φυλλαράκια από μισό ματσάκι δυόσμου, ψιλοκομμένα
1κ.γ baking powder
1 - 1 ½ φλυτζάνι αλεύρι
Λάδι για το τηγάνισμα
Αλάτι, πιπέρι


Η Εκτέλεση

Τρίβουμε τις ντομάτες στη χοντρή πλευρά του τρίφτη και τις αφήνουμε σε ψιλό σουρωτήρι για περίπου 1 ώρα να στραγγίξουν καλά από τα υγρά τους.

Τις μεταφέρουμε σε ένα μπολ, και προσθέτουμε τα φρέσκα και ξερά κρεμμύδια, το δυόσμο και το baking powder, το 1 φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι, αλατοπίπερο και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Το μείγμα πρέπει να είναι αρκετά πηχτό και να στέκεται στο κουτάλι (σαν μέλι). Αν χρειαστεί,προσθέτουμε επιπλέον αλεύρι.

Ρίχνουμε σε ένα βαθύ τηγάνι με βαρύ πάτο το λάδι και το αφήνουμε να κάψει. Με ένα κουτάλι της σούπας παίρνουμε κουταλιά- κουταλιά από το μείγμα και το ρίχνουμε στο καυτό λάδι. Τηγανίζουμε τους ντοματοκεφτέδες λίγους-λίγους κάθε φορά, για να μην πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού, σε μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία (στο 6-7) μέχρι να πάρουν ένα βαθύ ρόδινο χρώμα και από τις δύο πλευρές.

Μόλις είναι έτοιμοι, τους βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τους αφήνουμε να στραγγίξουν σε χαρτί κουζίνας. Σερβίρουμε τους ντοματοκεφτέδες με γιαούρτι.

Παραλλαγές
Αντί για δυόσμο μπορούμε να βάλουμε μαϊντανό, βασιλικό και ρίγανη
Μπορούμε να προσθέσουμε 7-8 μαλακές λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
Για να γίνουν πιο κόκκινοι μπορούμε να προσθέσουμε 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
Μπορούμε να προσθέσουμε ½ φλιτζάνι τρίμματα σκληρής φέτας

Η συνταγή είναι από το Γαστρονόμο, Μάιος 2011, τεύχος 61


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου