Τα Υλικά
5 φλιτζάνια ελαφρύ ζωμό κρέατος ή λαχανικών
4κ.σ. βούτυρο
1κ.σ. λάδι
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 1/4 φλιτζάνι ρύζι Καρολίνα (ή άλλο για ριζότο)
1/2 ακέρωτο λεμόνι
1 κρόκο αυγού
1/4 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα
1/4 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Η Εκτέλεση
5 φλιτζάνια ελαφρύ ζωμό κρέατος ή λαχανικών
4κ.σ. βούτυρο
1κ.σ. λάδι
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 1/4 φλιτζάνι ρύζι Καρολίνα (ή άλλο για ριζότο)
1/2 ακέρωτο λεμόνι
1 κρόκο αυγού
1/4 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα
1/4 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Η Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα σιγοβράζουμε το ζωμό. Σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο, το λάδι και σωτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε στη συνέχεια το ρύζι και συνεχίζουμε το σωτάρισμα μέχρι να καλυφθεί καλά, γύρω στα 1'-2'.
Προσθέτουμε περίπου 2/3 φλιτζανιού ζωμό στο ρύζι και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να απορροφηθεί σχεδόν όλος ο ζωμός. Συνεχίζουμε να προσθέτουμε λίγο-λίγο το ζωμό μέχρι να μαγειρευθεί το ρύζι (περίπου 15'-20').
Εν τω μεταξύ ψιλοκόβουμε τη φλούδα του λεμονιού. Την προσθέτουμε στο ρύζι, στο μέσο του μαγειρέματος.
Στύβουμε το μισό λεμόνι σε ένα μπωλ και προσθέτουμε τον κρόκο, την παρμεζάνα, την κρέμα, λίγο αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά με ένα πιρούνι.
Μόλις το ρύζι είναι al dente κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε στο ρύζι το μίγμα λεμονιού και το υπόλοιπο βούτυρο. Βάζουμε το καπάκι της κατσαρόλας και αφήνουμε το ρύζι να ξεκουραστεί για 2' περίπου. Στη συνέχεια ανακατεύουμε το ριζότο καλά και το μεταφέρουμε σε ζεστό σκεύος. Σερβίρουμε αμέσως με επιπλέον τριμμένη παρμεζάνα.
Η παραπάνω δόση είναι για 4 άτομα ως πρώτο πιάτο ή 3 άτομα για κυρίως πιάτο. Η συνταγή είναι της Anna del Conte από το βιβλίο Italian Kitchen - Risottos & Other Rice Dishes
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου